Pobierz pliki

Wzorzec rasy - Karzełek polski 

Karzełek właściwy, powszechnie występujący na terenach Polski od kilkuset lat, pierwsze pisane wzmianki pochodzą z XIX i początku XX wieku.

Wrażenie ogólne:
Małe, krępe, ruchliwe kurki o proporcjonalnej budowie. Są niezwykle czujne, doskonale latają, posiadają silny instynkt kwoczenia. Koguty zadziorne, dominujące w stadzie.

Cechy rasowości koguta:
Głowa: Proporcjonalna w stosunku do całej sylwetki, średniej wielkości.
Dziób: Mocny, średniej długości, rogowożółty.
Grzebień: Pojedynczy, wpisany w okrąg z równomiernie wyciętymi ząbkami, blaszka sięgająca karku lecz nie przylegająca do niego.
Twarz: Czerwone, nad okiem wyraźna brew.
Zausznice: Małe, gładkie, owalne, czerwone.
Dzwonki: Średniej wielkości, okrągłe, czerwone.
Oczy: Pomarańczowo-czerwone.
Tułów: Krótki, szeroki, uniesiony.
Szyja: Średniej długości, okryta cienkimi, średnio długimi piórami grzywy.
Pierś: Szeroka, wydatna, nieco wystająca przed szyję.
Brzuch: Lekko zaznaczony.
Plecy: Krótkie, szerokie, lekko uniesiony w stosunku do podłoża. Przejście linii pleców w ogon wyraźnie zaznaczone.
Ramiona: Szerokie, zaokrąglone.
Skrzydła: Średniej wielkości, ściśle przylegające, lekko opuszczone.
Siodło: Średnio szerokie, pióra siodła wąskie, sięgające dolnej krawędzi brzucha.
Ogon: Wysoko osadzony, jednak nie pod kontem prostym, z dobrze wykształconymi i zagiętymi sierpówkami oraz noszonymi w formie wachlarza sterówkami.
Uda: Krótkie, dobrze widoczne, bez nogawic.
Skoki: Średniej długości, gładkie, barwy zielonej u wszystkich odmian barwnych.
Palce: Cztery palce średniej długości, szeroko rozstawione.
Upierzenie: Gładkie, dobrze przylegające.

Cechy rasowości kury:
Co do głównych cech są zgodne z kogutem z uwzględnieniem cech charakterystycznych dla płci. Znacznie mniejsza od koguta, brzuch bardziej rozwinięty, ogon noszony nieco niżej, szeroki, wachlarzowaty. Grzebień pojedynczy, możliwie mały, stojący, nie przechylony. Dzwonki małe, owalne, czerwone.

Duże błędy rasowości:
U koguta: Ustawienie tułowia poziome lub pionowe, wąski walcowaty tułów, pierś mocno wypukła przy cofniętej szyi, pionowo stojące sterówki, mało wygięte sierpówki.
U kury: Wąski, szpiczasty ogon, pochylony grzebień.

Masa ciała, kogut: 0.8-1.0 kg, kurka: 0.6-0.8 kg.
Nieśność roczna: do 100 jaj.
Barwa skorupy jaja: kremowa do białej.
Masa jaja: 35 g.
Obrączka: kogut – 13, kurka – 11
Uznane odmiany barwne: złocistoszyja, pomarańczowoszyja, srebrzystoszyja